Jump to content
Sign in to follow this  
Deus1941

IRAN: Proteste violente după scumpirea și raționalizarea carburanților

Recommended Posts

În mai multe orașe iraniene, au izbucnit proteste violente față de decizia regimului de a scumpi și raționaliza carburanții, relatează BBC.

Cel puțin două persoane au murit după ce manifestațiile au degenerat în confruntări de stradă la Sirjan și Behbahan, unde locuitorii ar fi încercat să incendieze un depozit de carburanți. Poliția a intervenit.

Manifestații au fost raportate, de asemenea, în capitala Teheran, dar și la Kermanshah, Isfahan, Tabriz, Karadj, Shiraz, Yazd, Boushehr și Sari. Șoferii și-au abandonat mașinile pe străzi, blocând circulația.

Guvernul a anunțat că, prin majorarea accizei, va putea sprijini categorii defavorizate de populație.

Economia iraniană este afectată de sancțiunile dure impuse de SUA din cauza programului nuclear iranian.

Acuzând Teheranul că își continuă activitățile atomice, Donald Trump a decis retragerea Washingtonului din acordul parafat în 2015 de administrația condusă pe atunci de Barack Obama.

Ulterior, regimul iranian a anunțat că își reia programul nuclear.

Până la acest moment, Iranul avea unele dintre cele mai scăzute prețuri la combustibili la nivel mondial datorită subvențiilor și devalorizării monedei naționale.

Republica islamică este, de asemenea, unul dintre cei mai mari producători de petrol ai lumii, cu exporturi anuale de miliarde de dolari. Însă are o capacitate limitată de rafinare.

Sursa https://www.europafm.ro 

proteste-iran.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×